Practica a dovedit faptul ca activitatea de aprovizionare este mult mai eficienta daca intreprinderea reuseste sa gaseasca mai multe surse de aprovizionare pentru aceleasi materii prime, principalele argumente fiind:

Ø      siguranta aprovizionarii si calitatea corespunzatoare a materiilor prime, cu influente favorabile asupra desfasurarii procesului de productie sau de servire;

Ø      oferirea unor servicii importante asociate cu livrarile efectuate;

Ø      eliminarea dependentei fata de o sursa de aprovizionare, care ar putea genera  o stare de automultumire a furnizorului, cu consecinte negative asupra calitatii oferite.

         De obicei intreprinderile mici si mijlocii cumpara, comparativ cu intreprinderile mari, cantitati mai reduse de materii prime, fapt pentru care ele trebuie sa mentina relatii corespunzatoare cu furnizorii (numai astfel ei vor fi interesati sa le onoreze la timp comenzile). De aceea atata timp cat este avantajos pentru intreprindere sa cumpere de la un anumit furnizor, ea trebuie sa o faca.

         Furnizorii de materii prime pentru intreprinderile mici si mijlocii pot fi: intreprinderi comerciale de tip angro sau intreprinderi producatoare, fiecare dintre ele oferind un tip particular de serviciu. Astfel, o intreprindere de comert angro depoziteaza cantitati mari de materii prime, ceea ce permite o livrare prompta a unei mari diversitati de materii prime. La randul ei, o intreprindere producatoare poate livra direct produsele sale , care constituie materii prime pentru alte intreprinderi, fara a folosi intermediari.